«Крути», художник Андрій Серебряков, Київ, 2006 р., полотно, олія, 400х150см.

«Крути», художник Андрій Серебряков, Київ, 2006 р., полотно, олія, 400х150см.

         Картину «Крути» Андрій Серебряков присвятив одній з найтрагічніших, і в той же час, найгероїчніших сторінок української історії. 
Бій під Крутами — бій, що відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав п’ять годин між чотирьохтисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном київських студентів, курсантів, гімназистів-старшокласників, що захищав підступи до Києва. Більшовицьке військо мало десятикратну перевагу в живій силі над київськими юнаками, які, до того ж, не мали військової підготовки і були майже не озброєні. У перебігу військових дій бій під Крутами вирішального значення не мав, — та у національній свідомості особливого значення він набув завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою біля Крутів. Деякі історичні джерела твердять: 260 київських студентів і гімназистів загинули в ході бою, 28 – потрапили в полон і були закатовані, 2 – вивезли на допити до Харкова і доля їх невідома. Ті, хто врятувався, спромоглися розібрати залізничну колію. Героїчні захисники Києва своє завдання виконали і на кілька днів затримали радянські війська, що наступали на Київ. 

Картина «Крути», художника Андрія Серебрякова розміщено у виставій залі Національного військово-історичного музею України.