Бої за Іловайськ (2014): інформаційна довідка
  • опубліковано 2022-01-14

Бої за Іловайськ (2014): інформаційна довідка

7 серпня 2014 року відбулися перші дві спроби наступу підрозділів Сектора “Б” на Іловайськ через блокпост поміж населеними пунктами Олександрівка та Чумаки. Бойовим розпорядженням штабу АТО від 9 серпня 2014 року керівнику Сектора “Б” було визначено завдання організувати взаємодію з оперативною групою МВС (“Сапфір”, Слов’янськ) щодо виділення та застосування батальйонів МВС “Азов” та “Шахтарськ” для проведення штурмових дій та зачищення Іловайська, а також з підрозділами МВС, які виділяються для підтримання громадського порядку в Пісках, Авдіївці, Красногорівці, Мар’янці.

9 серпня 2014 року 40 бТрО за підтримки мб 51 омбр приступив до виконання поставленого завдання. Було виставлено чотири блокпости в районах Грабське, Кобзарі, Зелене, Покровка. О 20.00 було виставлено та розпочато фортифікаційне обладнання чотирьох ВОП в районі Іловайська. Цього ж дня розпочалася підготовка до штурму Іловайська силами декількох підрозділів – “Донбас”, “Шахтарськ”, “Азов” та групи “Купол” (входила до складу батальйону “Донбас”). Зведена група “Шахтарська”, “Донбасу” і групи “Купол” прибула в Осикове, звідки на світанку вирушила у вихідний район до Многопілля. У той же час “Азов” розташувався поблизу Старобешеве, в районі базового табору батальйону “Кривбас”. З бази в Урзуф Донецької області в напрямку Іловайська вирушила друга частина батальйону “Азов”. Командири добровольчих батальйонів “Донбас”, “Азов”, “Шахтарськ” і керівництво Сектора “Б” зібралися на нараду, під час якої було детально обговорено план дій щодо штурму та зачищення Іловайська.

За оцінками самих добровольців, 10 серпня 2014 року, напередодні наступу на Іловайськ, зібралося трохи більше 200 бійців із усіх трьох батальйонів. Основна частина “Донбасу” на той час продовжувала виконувати бойові завдання в інших районах Донецької та Луганської областей. Половина “Азову” залишилась у Маріуполі. “Шахтарськ” був малочисельним (кілька десятків людей, подрібнених на окремі загони). У зв’язку із тим, що особовий склад “Шахтарська” не був забезпечений бронежилетами і касками, він мав йти за бійцями “Азову” та відволікати противника вогнем зі стрілецької зброї. Батальйон “Азов” мав рухатися за БМП 51 омбр. Для виконання завдання цього ж дня було сформовано дві групи: перша група – дві роти “Донбас” (близько 200 бійців), група “Купол” (36 бійців), загін “Татарин” з корпусу “Правий Сектор” за підтримки БМП-2 51 омбр і бронетранспортера БТР-60 батальйону “Донбас”; друга група – 40 бійців “Азову” під прикриттям БМП 51 омбр та саморобної броньованої машини, а також близько 130 бійців “Шахтарська” на легкових автомобілях. Під час бойових дій добровольцям вдалося зламати опір на першій лінії оборони бойовиків, які почали відходити у бік Іловайська. Унаслідок проведення “розвідки боєм” було виявлено укріплення та позиції противника.

18 серпня в район Іловайська замість батальйону “Шахтарськ” прибули лише його представники. Батальйон “Азов”, який прибув у район Іловайська на добу пізніше, приступив до виконання завдання тільки 19 серпня, а невдовзі взагалі вийшов із бою. Протягом 18, 19 серпня, у ході запеклих боїв частина сил Сектора “Б” та батальйони МВС увійшли в Іловайськ. Вони змогли взяти під свій контроль частину міста. У цей час ситуація на державному кордоні продовжувала ускладнюватися. Ситуація в Секторі “Д” залишалася вкрай напруженою. Уранці 20 серпня на допомогу НЗФ, які обороняли Іловайськ, прибули батальйони “Схід ”та “Оплот”. 20 серпня 2014 року наказ про висування в Іловайськ отримав батальйон патрульної служби міліції особливого призначення “Миротворець” (83 бійці), який через відсутність транспорту прибув в Іловайськ лише 24 серпня 2014 року.

О 04.25 21 серпня 2014 року по району розташування ОКП Сектора “Д” був завданий удар реактивними системами “Ураган” з території РФ. Другим обстрілом, завданим через 1,5-2 години, була знищена вся техніка, яку не вдалося евакуювати через пошкодження під час першого обстрілу. Обстановка в районі Іловайська різко змінилася. 21 серпня батальйон “Дніпро-1” отримав наказ приєднатися до батальйону “Донбас”. Цього ж дня наказ про відправлення в Іловайськ отримав командир роти “Світязь” (30 бійців цього підрозділу разом із 30 бійцями батальйону “Івано-Франківськ” та 30 бійцями “Херсон” зайшли у місто). 22 серпня 2014 року обстановка в Секторі “Д” та Районі “М” суттєво загострилася. Близько 06.00 22 серпня з боку ПП “Ізварино” через Краснодон у напрямку Молодогвардійськ – Суходольськ було виявлено рух автоколони бойовиків у кількості 10 вантажних автомобілів “КамАЗ” зі зброєю, боєприпасами та особовим складом. Усі автомобілі були без розпізнавальних знаків. Також протягом доби було зафіксовано перетин державного кордону України колонами з особовим складом та технікою збройних сил РФ: 1-а колона ПП Довжанський, Астахово, Антрацит (танки – 7 од., БМП – 3 од.,    БТР – 3 од.,  БМ-21 “Град” – 3 од.); 2-а і 3-а колона Суходольськ, Новосвітлівка (танки – 2 од., 2С9 “Нона” – 2 од., БМ-21 “Град” – 4 од., КамАЗ – 16 од., паливозаправники – 2 од.).

У прикордонному населеному пункті РФ було виявлено автомобілі понтонно-мостового парку, які ймовірно мали навести переправу в районі Великий Суходол. Цього ж дня з Донецька в напрямку Ізварино прослідувала колона “гуманітарного конвою” у складі близько 190 од. автомобілів. 40 бТрО та 51 омбр продовжували ведення рейдових дій в напрямку Іловайськ-Зугрес для блокування Іловайська, ізоляції району, роз’єднання Донецька і Горлівки. Підрозділи НГ України продовжували здійснювати заходи із зачищення Іловайська.

23 серпня 2014 року від ДПС України надійшла інформація про виявлення на території Сектора “Д” колон броньованої техніки, що висувалася з території РФ у напрямку Амвросіївки та Кутейнікове. У Секторі “Д” обстановка ставала критичною. Фактично було втрачене управління підпорядкованими частинами (підрозділами). Відбувся самовільний відхід з районів виконання завдань 5 бТрО “Прикарпаття” та підрозділів 28 омбр. РТГр 93 омбр в район бойового призначення так і не прибула та також почала відхід. Згодом почався самовільний відхід підрозділів 51 омбр. Самовільне залишення займаних позицій та районів цими підрозділами дозволило загонам НЗФ та іррегулярним формуванням РФ оточити угруповання військ сил АТО під Іловайськом та створити плацдарм для подальшого наступу на Новоазовськ і Маріуполь.

Усвідомлюючи значущість контролю над Іловайськом, який дозволив би силам АТО оточити бойовиків у Донецьку, керівництвом РФ було організоване вторгнення на територію України окремих підрозділів збройних сил, які були дислоковані у прикордонних з Донецькою та Луганською областями районах. Обстановку в районі Іловайська станом на 24 серпня 2014 року наведено на рис. 1. Для безпосереднього виконання завдань на території України було підготовлено три, а в подальшому вісім БТГр загальною чисельністю понад 4 тис. чол., близько 60 танків, 320 БМД (БМП), 60 гармат, у т. ч. до 16 протитанкових, до 45 мінометів. Із техніки завчасно зняли всі тактичні знаки, які вказували на її належність до збройних сил РФ. З метою введення в оману на військову техніку збройних сил РФ було нанесено аналогічні розпізнавальні тактичні позначки, які використовувалися для ідентифікації сил та засобів АТО.

23 серпня 2014 року ДПС України повідомила про виявлення на території Сектора “Д” колон броньованої техніки, що висувалася з території РФ у напрямку Амвросіївки та Кутейнікове. Протягом ночі з 23 на 24 серпня 2014 року з території РФ було здійснено низку ракетно-артилерійських і мінометних обстрілів населених пунктів на території Донецької області України. До Матвєєва Кургану (РФ) залізничними ешелонами приховано прибула БТГр 331 пдп (Кострома) 98 пдд (Іваново) ПДВ збройних сил РФ у складі 1 пдб, адн 2С9 “НОНА” та розвідувальної роти. Після розвантаження вказана вище БТГр здійснила марш та близько 04.00 24 серпня перетнула кордон у напрямку Бондаренко, Берестово та вклинилась у глибину території України на 20 км. У подальшому цей підрозділ продовжив рух у напрямку Кумачове, Колоски, Кленове, Дзеркальне, Кутейнікове, Іловайськ.

Зранку 24 серпня 2014 року в районі Берестове (на державному кордоні України) підрозділами ДПС України було зафіксоване вторгнення на територію України колони військової техніки (50–60 од. БМД, до 18 од. танків, автомобілів “КамАЗ” без номерних знаків, з двома вертикальними білими смугами на бортах (як у сил АТО). Особовий склад був у військовій формі російського зразка, без знаків розпізнавання та належності підрозділів. У районі Побєда колона розділилася на дві. Перша пішла в напрямку Старобешеве,  друга – у напрямку Тельманового. Між Побєдою та Глинкою зазначеними підрозділами було обладнано опорний пункт у районі Новоіванівки та виставлено блок-пост, а в Глинці – розташовано десантний батальйон та 16 танків Т-80. Місцевих жителів попередили, що всі, хто матиме зброю, будуть знищені без попередження (незалежно від належності до “ДНР”, “ЛНР” або сил АТО). У захоплених населених пунктах оголошувалося запровадження комендантської години. У населених пунктах Побєда та Кумачове військовослужбовці РФ ходили по будинках військовослужбовців ДПС України з метою виявлення їх місця перебування.

24 серпня з території РФ через Василівку в бік Донецька та Маріуполя пройшла колона військової техніки у кількості 56 танків, декількох десятків БТР та автомобілів УРАЛ. Крім того, НЗФ за підтримки РФ продовжували посилення угруповання на півночі (Луганськ і найближчі населені пункти) та утримували “північний коридор”. Після встановлення контролю передовими загонами (ймовірно 19 омсбр ПдВО та 331 пдп 98 пдд ВДВ ЗС РФ) над населеними пунктами Амвросієвка, Тельманове, Гранітне, Солнцево основні сили цих підрозділів (до 2 рот танків та БТР, посилених реактивною батареєю БМ-21) продовжили ведення рейдових дій в напрямку населених пунктів Роза Люксембург та Новоазовськ. Одночасно нові сили (імовірно БТГр 247 дшп ПДВ) розпочали ведення рейдових дій в напрямку Щербак, Новоазовськ. Після проведення артилерійської підготовки наступу з вогневих позицій, розташованих на території РФ (10.40–11.10), об 11.30 24 серпня 2014 року підрозділи збройних сил РФ оволоділи рубежами: на півночі – Старобешеве, Агрономічне, Кутейниково та взяли під контроль Амвросіївку; на півдні – Гранітне, Сонцево, Тельманове, Новоазовськ.

О 16:30 24 серпня 2014 року з території РФ в Україну через пункт пропуску “Ізварине” (Луганська область) увійшла колона бронетехніки (близько 80 од. з польовими кухнями, транспортними засобами забезпечення тощо) та попрямувала у напрямку Луганська. Командний пункт Сектора “Д” зазнав вогневого удару, внаслідок чого система управління була порушена. У результаті вогневих ударів підрозділи Сектора “Д” зазнали втрат та розпочали неорганізований відхід із займаних районів. Після втрат, які були завдані підрозділам Сектора “Д” та залишення ними займаних районів директивою штабу АТО від 24 серпня 2014 року було поставлене завдання керівнику Сектора “Д” передати Сектору “Б” підрозділи 93 омбр, 25 опдбр, 51 омбр, 5 БТрО. Після передавання управління та визначених підрозділів здійснити переміщення та зосередитись в районі для проведення заходів з відновлення боєздатності. Таким чином, Сектор “Д” було розформовано. Близько 04.30 24 серпня батальйон “Миротворець” сил АТО вирушив до Іловайська на допомогу батальйону “Донбас”. В Іловайську “Миротворець” зайняв позиції у залізничному депо, де вже перебували добровольці батальйону “Херсон”. 39 бТрО виконував завдання з недопущення прориву НЗФ та ДРС агресора на шести блокпостах в районі населених пунктів Обільне, Олександрівка, Новий Світ, Світле, Новодвірське, Многопілля.

Близько 10.30 24 серпня 2014 року на трасі Амвросіївка – Кутейнікове було виявлено колону бронетехніки російської армії загальною чисельністю близько 100 одиниць, у складі бойових машин десанту, танків, самохідних артилерійських гармат, великої кількості тентованих “КамАЗів” із боєприпасами та особовим складом, які на великій швидкості рухались у глиб території України. Ця інформація була негайно доведена у штаб АТО. Вже в першій половині дня російські війська відкрили артилерійський вогонь по підрозділах Сектора “Б”. У подальшому (до початку прориву з оточення 29 серпня 2014 року) здійснювався постійний артилерійський обстріл підрозділів сил АТО, які перебували в районі Іловайська. Водночас до Осикове прорвалися до двох повітрянодесантних рот агресора, які здійснили спробу оточення БТГр 51 омбр в районі Дзеркальне. Підрозділи вступили в бій, у ході якого було захоплено в полон 10 російських десантників зі складу 331 пдп 98 пдд. У той же час одна колона російських військ (до 50 БМД) просунулась від державного кордону в напрямку Комсомольське. 24, 25 серпня 2014 року (рис. 2) в районі Іловайська, Старобешеве, Амвросіївки війська Сектора “Б” у складі підрозділів 51 омбр, 17 отбр, 93 омбр, 55 оабр, 91 оп ОЗ, 121 обрз, 40 БТрО, 73 мц СпП, зведеного підрозділу ЗС України (Савур-Могила), підрозділів МВС України “Дніпро - 1”, “Миротворець”, “Світязь”, “Херсон”, “Івано-Франківськ”, “Азов”, “Шахтарськ” та батальйону НГ України “Донбас”) були оточені підрозділами збройних сил РФ, що вторглись на територію України (з півдня та південного заходу), та НЗФ (із заходу, півночі і сходу).

 

Протягом 24–25 серпня з району Іловайська в напрямку Старобешеве і 27 серпня 2014 року в напрямку Волновахи ще вдавалося вивозити поранених. Станом на 26 серпня 2014 року підрозділи збройних сил РФ спільно з угрупованням НЗФ оточили підрозділи АТО в районі Амвросіївки, Іловайська та кургану Савур-Могила, чим фактично створили буферну зону вздовж державного кордону України і забезпечили коридор для перекидання на територію України особового складу, озброєння та військової техніки. Зважаючи на обстановку, що склалася (рис. 3), штабом АТО був розроблений Замисел від 27 серпня 2014 року, відповідно до якого військам резерву керівника АТО у взаємодії з підрозділами Сектора “Б” було поставлене завдання з деблокування сил АТО, які перебували в районі Іловайська. Виконання цього завдання було заплановано на 1 вересня 2014 року. Проте завдання з деблокування виконано не було.

Рішення про вихід із оточення під Іловайськом було прийняте керівником Сектора “Б” після обговорення з командирами батальйонів у другій половині дня 28 серпня 2014 року. Зокрема, вважалося, що подальше перебування в оточенні в умовах гострого дефіциту води і продуктів харчування, а головне – без боєприпасів було неможливим. Вихід був запланований на 3-ю годину ночі, але через несвоєчасне прибуття підрозділів до району збору вихід з оточення було перенесено на ранок. Напередодні президент РФ В. Путін запропонував надати українським підрозділам в Іловайську “зелений коридор” для виходу з оточення. Але близько 22.30 перший заступник начальника ГШ збройних сил РФ генерал-полковник М. Богдановський повідомив про те, що умови змінюються, вихід підрозділів ЗС України можливий лише без зброї та бойової техніки. Висунуті умови керівництвом сил АТО були відхилені як такі, що становлять великий ризик для українських військових. У подальшому було досягнуто домовленості керівництва Сектора “Б” із представниками збройних сил РФ про вихід сил АТО з технікою та зброєю.

Згідно з домовленістю на світанку 29 серпня 2014 року передбачалося здійснити вихід колон українських підрозділів до рубежу Старобешеве–Новокатеринівка. Для виходу були сформовані дві колони, у голові кожної з колон було по 2-3 одиниці бронетехніки, всередині і в кінці – танк і БМП. У кожній із колон перебувало по одному полоненому російському військовослужбовцю. Третій полонений – поранений військовослужбовець –  перебував у санітарній машині разом із нашими пораненими. Для здійснення виходу було віддано наказ про формування колон близько 01:00 29 серпня 2014 року. Потім цей наказ було скасовано. Удруге почали формувати колони о 06.00 29 серпня 2014 року. Північна колона мала рухатися за маршрутом: Многопілля, Агрономічне, Новодвірське, Михайлівка, Чумаки, Горбатенко, Новокатеринівка, південна – Многопілля, Червоносільське, Осикове, Побєда, Новокатеринівка. Обидві колони повинні були зустрітись у Новокатеринівці. У подальшому колони мали рухатись у бік Комсомольського, де були розташовані підрозділи оперативної бригади НГ України та підрозділи МВС. Інших маршрутів, якими можна було йти на Комсомольське, не було. Перший етап передбачав вихід наших сил із Іловайська на рубіж Многопілля – Агрономічне, що в 6 кілометрах від міста. Збір колон був організований таким чином, щоб до точки початку руху всі підрозділи вийшли одночасно. Перший етап виходу пройшов без втрат. Надалі колонам необхідно було пройти через позиції російських військ.

О 05.45 29 серпня 2014 року в районі Многопілля на одному БТР-Д і санітарному автомобілі прибули російські десантники, які заявили, що умови змінюються, а саме, вихід буде без зброї і техніки однією колоною за вказаним ними маршрутом, котрий, як з’ясувалося пізніше, проходив по їх засідках. Після формування колон наших підрозділів у вихідних точках для початку руху російська сторона почала тягнути час. Лише потім стало відомо, що цей час був потрібен підрозділам збройних сил РФ для інженерного обладнання засідок, з яких потім розстрілювали наші колони. Зрештою, російське командування підтвердило вихід підрозділів АТО із зачохленим озброєнням. За цей час підрозділи збройних сил РФ вже зайняли вигідні позиції.

Близько 08.00 29 серпня 2014 року колони почали рух за двома раніше спланованими маршрутами. Транспорт у колонах був переважно не захищений (вантажівки, мікроавтобуси, шкільні автобуси). Через нестачу транспорту вантажівки та бронетехніка були переповнені людьми. Фактично колони почали рух у похідному порядку за маршрутами, які контролювались підрозділами російської армії. Після початку руху першу лінію російських військ, яка складалася з піхоти, колони подолали без бою. Проте о 09.17 в районі Чумаки та Горбатенко північна колона зазнала обстрілу та вступила в бій з противником. Вона у Кривій Балці натрапила на танки противника. О 09.20 в районі Світле потрапила в засідку та вступила в бій південна колона, яка у подальшому продовжила просування в бік Новокатеринівки. У міру виходу з ладу бойової техніки наше угруповання розпорошувалось, а вихід із оточення здійснювався малими групами.

Південна колона розділилася на дві частини. У результаті цього одна частина колони змогла прорватися через Червоносільське, та в подальшому була обстріляна на ділянці Осиково – Новокатеринівка. Друга частина колони була розбита на підступах до Червоносільське. Підрозділам, які рухались у колоні, вдалося пробитися до Червоносільське та закріпитися на одній із вулиць, організувавши кругову оборону. Зв’язку з командуванням у підрозділів практично не було. Підтримку артилерії викликати також не вдалось. Загалом бій в районі Червоносільське тривав близько 36 годин. У ході бою бійцям батальйону “Донбас” вдалося знищити кілька одиниць російської бронетехніки. Одночасно з намаганням колон пробитися з-під Іловайська керівництво АТО залучило бойові літаки для ураження позицій противника. Під час завдавання ударів один штурмовик Су-25 був збитий російським ЗРК “Стрела-10”. Завдяки діям української авіації командування отримало координати районів розташування російських військ, і по них було завдано ударів артилерією сил АТО.

Таким чином, 29 серпня 2014 року, відповідно до прийнятого керівником Сектора “Б” рішення, було здійснено спробу виходу з оточення двома колонами за визначеними напрямками руху. Під час виходу з оточення обидві колони в районі Старобешеве, Чумаки Новодворське, Агрономічне, Многопілля, Червоносільське, Осиково, Новокатеринівка потрапили у влаштовані підрозділами збройних сил РФ та НЗФ засідки та зазнали критичних втрат. Військова техніка, озброєння та майно були знищені, значна кількість особового складу загинула, отримала поранення та потрапила в полон. Незважаючи на те, що підрозділи 72 омбр не вийшли на рубіж Старобешеве – Кутейникове, а підрозділи 1 бропНГ не змогли утримати Комсомольське і відійшли на Гранітне, БТГр 17 отбр та 19 б ТрО змогли закріпилися на позиціях уздовж річки Кальміус. За даними різних джерел, під час Іловайської операції 12–30 серпня 2014 року загинули близько 366 військовослужбовців ЗС України та працівників підрозділів міліції особливого призначення, отримали тілесні ушкодження (поранення) різного ступеня тяжкості – 429 осіб, потрапили в полон – 128 осіб, зникли безвісти – 158 осіб. Було завдано значних матеріальних збитків, знищене озброєння, військова техніка, інше військове майно.

Рисунок 1 – Обстановка в районі Іловайська станом на 24 серпня 2014 року

Рисунок 2 – Обстановка в районі Іловайська станом на 25 серпня 2014 року

Рисунок 3 – Обстановка в районі Іловайська станом на 27 серпня 2014 року