20 березня 1639 року народився гетьман Іван Мазепа
  • опубліковано 2023-03-20

20 березня 1639 року народився гетьман Іван Мазепа

Цього дня, 20 березня 1639 року, народився Іван Степанович Мазепа. Відомий нам передусім як дипломат і державний діяч, за життя Мазепа був визнаним у Європі полководцем. Гетьман не водив козаків в атаки, натомість виступав головнокомандувачем і організатором масштабних кампаній.
 
Наприкінці XVII сторіччя Священна Ліга – коаліція християнських держав, до якої згодом приєдналося Московське царство – вела війну з Османською імперією. За спільним планом, на українські полки з обох берегів Дніпра та запорожців покладалася боротьба з васалами султана в Північному Причорномор’ї, Криму та Молдові. Часом у походах на чолі з Мазепою брали участь до 40 тисяч козаків.
 
1699 року Карловицький договір закріпив поразку Османської імперії, що втратила контроль над Словенією, Угорщиною, Трансильванією, Поділлям, Київщиною та низов'ям Дону. «Протягом 12 років, від початку свого гетьманування, зробив я 11 літніх і 10 зимових походів», – описував свій внесок у перемогу Мазепа. За це польський король Август ІІ нагородив гетьмана орденом «Білого Орла», московський цар Петро – орденом Андрія Первозваного, австрійський імператор Йосиф І надав титул наийсвітлішого князя Священної Римської імперії.
 
У грудні 2020 року почесне найменування на честь Івана Мазепи отримала 54-та окрема механізована бригада, дислокована в Бахмуті. На її нарукавній відзнаці та на відзнаці командира бригади розміщено цитату з мазепинської «Думи»: «През шаблю маєм право». Сьогодні 54-та омбр б’є ворога на Донбасі. Відео, зняте дронами її бойової групи К2, дивляться сотні тисяч людей по всьому світі.
 
У Національному військово-історичному музеї України експонується колекція старожитностей, пов’язаних з Іваном Мазепою, зібрана відомим краєзнавцем Віктором Киркевичем. Чекаємо на вас.