18 лютого 2015 року українські оборонці Дебальцевого після майже місячних боїв успішно вийшли з напівоточення
  • опубліковано 2023-02-18

18 лютого 2015 року українські оборонці Дебальцевого після майже місячних боїв успішно вийшли з напівоточення

У цей день, 18 лютого 2015 року, українські оборонці Дебальцевого після майже місячних боїв успішно вийшли з напівоточення і відступили з міста. Операцію вдалося провести з мінімальними втратами.

Під час зимової кампанії 2014-2015 років Дебальцеве разом з Донецьким аеропортом і селом Широкине під Маріуполем стало однією з найгарячіших точок російсько-української війни. Залізничний вузол був потрібний росіянам, оскільки через нього пролягав зручний шлях сполучення між Донецьком і Луганськом. Проти українських військ діяли до восьми батальйонно-тактичних груп збройних сил РФ. Серед них була 5 окрема танкова бригада з Далекого Сходу, значною мірою укомплектована бурятами.
 
Сьогодні ми вшановуємо пам’ять 256 українських військовослужбовців, загиблих у районі Дебальцевого у січні-лютому 2015 року. Кілька досі вважаються зниклими безвісти. За них помстилися. Сім років потому 5 окрема танкова бригада зайшла в Україну з Білорусі, дійшла до Житомирської траси і була розбита.
 
Кілька знищених танків цієї бригади стали експонатами Національного військово-історичного музею України. Один із них, з написом «Бурят» на гарматі, експонується на Михайлівській площі в Києві.
 
В експозиції нашого музею також є унікальні експонати з-під Дебальцевого, зібрані нашими співробітниками або передані родичами військових. Серед них є форма, знаки розрізнення та особисті речі національного героя Республіки Ічкерія, бригадного генерала Іси Мунаєва, який загинув за Україну в районі Дебальцевого.