Презентація фільму про звільнення острова Зміїний
  • опубліковано 2023-07-10

Презентація фільму про звільнення острова Зміїний

У Національному військово-історичному музеї України відбувся унікальний захід - презентація фільму про звільнення острова Зміїний. Один з ідеологів російської агресії 25 лютого 2022 р. заявив: “Наші взяли Зміїний. Він грає ключову роль у сакральній географії. Там було найдавніше святилище Аполлона. Хто контролює острів, той контролює хід світової історії".
Рік тому кермо історії перехопили військовослужбовці Збройних Сил України.
7 липня зведена група спецпризначенців та інженерів висадилася на Зміїний, обстежила і встановила на острові український прапор. Це був фінал багатошарової операції, в якій відзначилися ледь не всі роди та види військ ЗСУ. Щоб змусити окупантів забратися, довелося знищити їхні позиції та системи ППО на Зміїному, завдати ураження кораблям підтримки, відганяти авіацію, тероризувати диверсіями залогу.
Про одну з найдраматичніших сторінок цієї історії – десантування на острів груп спецпризначення 8 травня 2022 року – розповідає документальний фільм «Битва за острів Зміїний. Море» (автор Артем Шевченко). Показ-презентація для членів Київської асоціації військових аташе та дипломатів країн-партнерів відбувся у Національному військово-історичному музеї України.
Перед присутніми з вітальним словом виступив заступник міністра оборони України Андрій Шевченко.
На заході також був присутній заступник міністра оборони України Олександр Поліщук.
Окрім фільму, гостям показано пов’язані зі Зміїним артефакти: рятівний круг із сигнальним буєм затопленого крейсера «москва», хвостове оперення однієї з ракет «Нептун», які уразили ворожий флагман, деякі інші експонати нашого музею, про які ми розкажемо в подальших публікаціях. А також модель корабля «москва» зі слідами ураження нашим «Нептуном» та острова Зміїний, наданими авторами фільму. Ці два останніх експонати можна оглянути в експозиціі НВІМУ до 17 липня 2023 року.