17 липня 2014 року ракетою російського зенітно-ракетного комплексу «Бук» було збито цивільний авіалайнер Boeing 777
  • опубліковано 2023-07-17

17 липня 2014 року ракетою російського зенітно-ракетного комплексу «Бук» було збито цивільний авіалайнер Boeing 777

17 липня 2014 року відбулась трагічна подія, яка мала політичні наслідки міжнародного масштабу. В українському повітряному просторі, неподалік від м. Торез Донецької області, ракетою російського зенітно-ракетного комплексу «Бук» було збито цивільний авіалайнер Boeing 777, який виконував регулярний рейс MH 17 за маршрутом: Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія). Загинуло 298 осіб (із них – 80 дітей). Найбільшу кількість загиблих становили громадяни Королівства Нідерландів – 193 особи. На борту літака були також громадяни Малайзії, Австралії, Індонезії, Великої Британії, Бельгії, Німеччини, Філіппін, Канади, Нової Зеландії, Франції та ін. країн. Росіяни стріляли по літаку, вважаючи, що це – український бойовий літак. Їх командир у мережі інтернет спочатку підтвердив збиття літака, але потім видалив своє повідомлення.
Цей терористичний акт російських військових призвів до того, що більшість країн Євросоюзу остаточно та безкомпромісно стали на бік України, і декларують, що будуть підтримувати нас у боротьбі з загарбниками до повної перемоги.
У нашого музею є цікавий експонат, почасти пов’язаний з цією подією. Це – знищений українськими військами навесні 2022 року російський зенітно-ракетний комплекс «Бук-М2». Ми достеменно не знаємо: яка історія була в цього «Буку» до моменту його знищення. Але щиро переконані, що всі російські зенітно-ракетні комплекси спіткає така ж доля.
Цей експонат можна побачити на виставці знищеної російської техніки на Михайлівській площі у м. Києві.